Onze vaste vertrekplaats bevind zich aan de rand van het oude centrum van de “Glasstad” Leerdam.
Bij vertrek heeft u een schitterend uitzicht op de haven, de oude stadswallen en de “Royal Leerdam” Kristal fabrieken.
Tijdens uw tocht stroomafwaarts ziet u zodra u onder de lage Linge brug bent door gevaren  en de kapitein dmv een druk op de knop de  stuurhut weer omhoog (Parel vd Linge) kan laten komen aan de linkerzijde het Appeldijkje dat Leerdam met Heukelum verbindt,  met volle bloesems in het voorjaar  en fruit in alle groeifases.

Aan de rechtskant ziet u de trots van Leerdam, het enorme complex van de Leerdamse Glasfabrieken.
Na het passeren van de riante villa’s van de wereldberoemde heer Copier en het Nationaal Glasmuseum varen we langs het Kasteel Heukelum.

Het dorpje Heukelum zelf wordt getypeerd door de middeleeuwse huisjes direct achter de dijk, tegen over de lugubere plaats Galgenwaerd waar vroeger criminelen werden berecht.
Een palet van grienden, rietvelden, knotwilgen en een haast ontelbare variatie aan water en oevervogels passeren de revue alvorens u bij de voormalige steenfabriek Korenwaerd, het oude Brouwerijtje en de restanten van de hoge schoorstenen aanschouwt.

Vervolgens passeert u het natuurgebied de Koornwaard waar zich een kolonie van aalscholvers hebbeen gevestigd aan de rand van de enorme kleiput met een diepte van ruim 40 meter.

Even later ziet u in de verte de hoge dijk van de Hollandse Waterlinie  opdoemen en de dorpjes Kedichem, Spijk en Arkel.

Bij Arkel wordt er gekeerd en gaan we weer richting Leerdam. Wij varen heen en weer op de rivier de Linge.

De kapitein beslist aan de hand van de lengte van de rondvaart, de waterstand en het tijdstip van de vaart in welke richting er gevaren wordt.