Leerdam onder en boven water

Bij aankomst in Leerdam gaat u op eigen gelegenheid naar de AquaZoo (“Ga in Leerdam naar de Haaien”). Hier wordt u ontvangen met koffie en cake. Aansluitend krijgt u een rondleiding langs de unieke terraria en vele zoet- en zoutwateraquaria. “Naar de Haaien” in Leerdam is een aquarium verzameling met meer allure dan menig dierentuin. De aquaria bootsen op verbluffende wijze de natuurlijke leefomgeving van de vissen na. Continu worden de aquariums en terrarium als kinderen vertroeteld door de leden van de vereniging. Het resultaat van hun enthousiasme heeft reeds geleid tot vertoning op de nationale televisie. U zult versteld staan!

Nadat u zich naar het centrum van Leerdam heeft begeven (eigen gelegenheid), maakt u om 12.00 een korte wandeling langs de schitterend gerestaureerde stadswallen van Leerdam brengt u in de wereld van het glas dat Leerdam beroemd heeft gemaakt. In “De Glasblazerij” kunt u met eigen ogen zien hoe men, van gesmolten zand, vaardige handen en een gecontroleerde ademstoot, de meest prachtige voorwerpen kan maken. Maar eerst gaat u genieten van het befaamde “12-uurtje” want u heeft vast wel honger gekregen. Na de lunch gaat u naar de tribune, hier kunt u de ovens zien, horen, voelen en ruiken. Op minder 10 meter ziet u hoe zand glas wordt. De felle kleuren van het gesmolten glas, in de meer dan 1300 graden hete ovens, spreken tot de verbeelding. U zult hier ongetwijfeld nog vele malen aan terug denken als u “het glas heft” of een lege fles in de glasbak deponeert. En …… in de glaswinkel is van alles te koop voor speciale prijzen! (Op maandag gesloten, mogelijkheid tot andere activiteit)
Vanaf de Glasblazerij is het 150 meter lopen naar de Veerstoep. Hier ligt één van de schepen van Rederij Leerdam al op u te wachten voor een rondvaart op de Linge. Tijdens uw rondvaart van 90 minuten stroomafwaarts over “De Linge” ziet u zodra u onder de lage Linge brug bent door gevaren en de kapitein dmv een druk op de knop de stuurhut weer omhoog kan laten komen aan de linkerzijde het Appeldijkje dat Leerdam met Heukelum verbindt, met volle bloesems in het voorjaar en fruit in alle groeifases. Aan de rechtskant ziet u de trots van Leerdam, het enorme complex van de Leerdamse Glasfabrieken. Na het passeren van de riante villa’s van de wereldberoemde heer Copier en het Nationaal Glasmuseum varen we langs het Kasteel Heukelum. Heukelum zelf wordt getypeerd door de middeleeuwse huisjes direct achter de dijk, tegen over de lugubere plaats Galgenwaerd waar vroeger criminelen werden berecht. Een palet van grienden, rietvelden, knotwilgen en een haast ontelbare variatie aan water en oevervogels passeren de revue alvorens u bij de voormalige steenfabriek Korenwaerd, het oude Brouwerijtje en de restanten van de hoge schoorstenen aanschouwt. Voorts een kolonie van aalscholvers die zich hebben gevestigd aan de rand van de enorme kleiput met een diepte van ruim 40 meter. Juist als u in de verte de hoge dijk van de Hollandse Waterlinie ziet opdoemen wordt er gekeerd richting Leerdam.

Prijs p.p. € 36,00  >25 personen op basis van eigen vervoer. * Prijzen touroperators op aanvraag.

vorigevolgende