Klompen, Polders en Dijken

Bij aankomst om 10.00 uur te Leerdam staat voor u de koffie met cake al klaar en gaan de trossen los. Tijdens uw rondvaart van 90 minuten stroomafwaarts over “De Linge”  ziet u ls u onder de lage Linge brug bent door gevaren en de kapitein dmv een druk op de knop de stuurhut weer omhoog kan laten komen aan de linkerzijde het Appeldijkje dat Leerdam met Heukelum verbindt, met volle bloesems in het voorjaar en fruit in alle groeifases. Aan de rechtskant ziet u de trots van Leerdam, het enorme complex van de Leerdamse Glasfabrieken. Na het passeren van de riante villa’s van de wereldberoemde heer Copier en het Nationaal Glasmuseum varen we langs het Kasteel Heukelum. Heukelum zelf wordt getypeerd door de middeleeuwse huisjes direct achter de dijk, tegen over de lugubere plaats Galgenwaerd waar vroeger criminelen werden berecht. Een palet van grienden, rietvelden, knotwilgen en een haast ontelbare variatie aan water en oevervogels passeren de revue alvorens u bij de voormalige steenfabriek Korenwaerd, het oude Brouwerijtje en de restanten van de hoge schoorstenen aanschouwt. Voorts een kolonie van aalscholvers die zich hebben gevestigd aan de rand van de enorme kleiput met een diepte van ruim 40 meter. Juist als u in de verte de hoge dijk van de Hollandse Waterlinie ziet opdoemen wordt er gekeerd richting Leerdam.

Na een rit door de Alblasserwaard en het Brabantse land komt u met eigen vervoer aan te Dussen waar u  klompenmakerij “Den Dekker” bezoekt. De Brabantse koffietafel staat al voor u gedekt bij aankomst, na deze heerlijke lunch gaat u naar de klompenmakerij annex museum. De klompenmakerij is in 1842 opgericht door de familie van Gennip. In 2002 is de klompenmakerij in een nieuw jasje gestoken. Om de traditie van het oude ambacht levend te houden heeft Piet van Gennip, dit unieke ambacht overgedragen aan Peter den Dekker. Hij laat in de werkplaats de bezoekers zien hoe het oude ambacht wordt uitgeoefend. Daarnaast vind u in het museum een expositie van de gebruikte gereedschappen. In het museumgedeelte laat Piet den Dekker het oorspronkelijke klompen maken zien, waarbij met de oude gereedschappen de opeenvolgende handelingen worden uitgevoerd. Nadat de boomstam van populier of wilgenhout in schijven is gezaagd wordt de schijf in stukken gehakt. Dan kan het klompen maken beginnen. U kunt alles van dichtbij bekijken. Hierna kunt u nog een leuk souvenir uitzoeken of even rondlopen op het erf.
Om ongeveer 3 uur arriveert u bij de Zuivelboerderij van de familie Kuiper te Giessenburg (eigen vervoer). Op dit moderne bedrijf kunt u zien, wat het betekent als je in 2015 boer bent in Holland. Een zeer interessant videoverslag op een groot scherm toont u welke werkzaamheden er op dit boeren bedrijf door de seizoenen heen zoal voorkomen. Er moet veel gebeuren, om er voor te zorgen dat wij verse melk, boter, kaas en andere zuivelproducten in de winkel kunnen kopen. En….. het zal u verbazen hoe schoon en efficiënt een dergelijk bedrijf tegenwoordig werkt.

Prijs p.p. € 40,00 >25 personen op basis van eigen vervoer. * Prijzen touroperators op aanvraag.

vorigevolgende