Water, Glas en Bijbels

Om 10.00 uur staat voor u de koffie met cake al klaar en gaan de trossen los. Tijdens uw rondvaart van 90 minuten stroomafwaarts over “De Linge”  ziet u zodra u onder de lage Linge brug bent door gevaren en de kapitein dmv een druk op de knop de stuurhut weer omhoog kan laten komen aan de linkerzijde het Appeldijkje dat Leerdam met Heukelum verbindt, met volle bloesems in het voorjaar en fruit in alle groeifases. Aan de rechtskant ziet u de trots van Leerdam, het enorme complex van de Leerdamse Glasfabrieken. Na het passeren van de riante villa’s van de wereldberoemde heer Copier en het Nationaal Glasmuseum varen we langs het Kasteel Heukelum. Heukelum zelf wordt getypeerd door de middeleeuwse huisjes direct achter de dijk, tegen over de lugubere plaats Galgenwaerd waar vroeger criminelen werden berecht. Een palet van grienden, rietvelden, knotwilgen en een haast ontelbare variatie aan water en oevervogels passeren de revue alvorens u bij de voormalige steenfabriek Korenwaerd, het oude Brouwerijtje en de restanten van de hoge schoorstenen aanschouwt. Voorts een kolonie van aalscholvers die zich hebben gevestigd aan de rand van de enorme kleiput met een diepte van ruim 40 meter. Juist als u in de verte de hoge dijk van de Hollandse Waterlinie ziet opdoemen wordt er gekeerd richting Leerdam.

11.30 uur Een korte wandeling langs de schitterend gerestaureerde stadswallen van Leerdam, brengt u in de wereld van het glas, dat Leerdam beroemd heeft gemaakt. In “De Glasblazerij” kunt u met eigen ogen zien hoe men, van gesmolten zand, vaardige handen en een gecontroleerde ademstoot, de meest prachtige voorwerpen kan maken. Maar eerst gaat u genieten van het befaamde “12-uurtje” want u heeft vast wel honger gekregen. Na de lunch gaat u naar de tribune. Hier kunt u de ovens zien, horen, voelen en ruiken. Op minder 10 meter ziet u hoe zand glas wordt.De felle kleuren van het gesmolten glas, in de meer dan 1300 graden hete ovens, spreken tot de verbeelding. U zult hier ongetwijfeld nog vele malen aan terug denken als u “het glas heft” of een lege fles in de glasbak deponeert. En …… in de glaswinkel is van alles te koop voor speciale prijzen! (Op maandag gesloten, mogelijkheid tot andere activiteit)
14.30 uur Hier komt u aan bij het statenbijbelmuseum. Het is door de bezoekers van dagjeuit.nl uitgeroepen tot het meest gewaardeerde uitstapje van 2010! Onder het genot van een kopje koffie wordt u op een enthousiaste manier veel verteld over de geschiedenis en betekenis van de Bijbel. In het museum ziet u een werkelijk unieke collectie Bijbels die bestaat uit honderden over het algemeen Nederlandse exemplaren. Tijdens uw bezoek kunt u o.a. kennis maken met de Bijbel en overheid, bijbeldrukmethodes en bijbeldrukkers, bijbelbeslag (messing, goud, zilver), de kerk en de 80- jarige oorlog. Ook gaat u eeuwen terug in de geschiedenis bij de Bijbels met historische landkaarten. Een bezoek aan het statenbijbelmuseum geeft u een goed beeld van de belangrijke rol en betekenis van de Bijbel door de eeuwen heen.

Prijs p.p. € 39,00 >25 personen op basis van eigen vervoer. * Prijzen touroperators op aanvraag.

vorigevolgende