Onze vaste vertrekplaats bevind zich aan de rand van het oude centrum van de “Glasstad” Leerdam. Bij vertrek heeft u een schitterend uitzicht op de haven, de oude stadswallen en de “Royal Leerdam ” Kristal fabrieken.
   
  Tijdens uw vaart stroomopwaarts over “De Linge” passeert u de 15e eeuwse basiliek van Asperen, de stadswallen en maakt u een “spannende” passage van de Hollandse waterlinie mee door het smalle sluisje bij Fort Asperen. De boomgaarden en uiterwaarden zijn een geliefd jachtterrein van Reigers, Ooievaars, Ysvogels en wilde ganzen, u zult ze vrijwel zeker zelf kunnen zien! Na een van de vele bochten doemt opeens het Munnickenwiel op, de plaats waar tijdens een dijkdoorbraak een klooster volledig onder water verdween. Gezeten op een van de 2 dekken op het comfortabele rolstoel toegankelijke schip kunt u vanaf het “Gat van Acquoy” goed zien dat er ook in Nederland een “Toren van Pisa staat”. Tussen de Betuwse dorpjes Gellicum en Rhenoy wordt een sierlijke draai gemaakt en terwijl de kapitein u ook op de terugreis op de hoogte houdt van het geen dat er te zien valt en vaart u rustig terug naar Leerdam.
   
  Tijdens uw tocht stroomafwaarts ziet u zodra u onder de lage Linge brug bent door gevaren en de kapitein dmv een druk op de knop de stuurhut weer omhoog kan laten komen aan de linkerzijde het Appeldijkje dat Leerdam met Heukelum verbindt, met volle bloesems in het voorjaar en fruit in alle groeifases. Aan de rechterkant ziet u de trots van Leerdam, het enorme complex van de Leerdamse Glasfabrieken. Na het passeren van de riante villa’s van de wereldberoemde heer Copier en het Nationaal Glasmuseum varen we langs het Kasteel Heukelum. Heukelum zelf wordt getypeerd door de middeleeuwse huisjes direct achter de dijk, tegenover de lugubere plaats Galgenwaerd waar vroeger criminelen werden berecht. Een palet van grienden, rietvelden, knotwilgen en een haast ontelbare variatie aan water en oevervogels passeren de revue alvorens u bij de voormalige steenfabriek Korenwaerd, het oude Brouwerijtje en de restanten van de hoge schoorstenen aanschouwt. Voorts een kolonie van aalscholvers die zich hebben gevestigd aan de rand van de enorme kleiput met een diepte van ruim 40 meter. Juist als u in de verte de hoge dijk van de Hollandse Waterlinie ziet opdoemen wordt er gekeerd richting Leerdam.
  Voor meer informatie over vaste rondvaarten, zie Rondvaarten Voor prijzen: KLIK HIER 

vorigevolgende